Zorg- en beweegnetwerk: Meet Wendy

Het zorg- en beweegnetwerk is een samengesteld team van experts binnen het Talentencentrum. Door middel van dit netwerk kunnen de verschillende deelnemers informatie uitwisselen en samenwerken op verschillende gebieden. Wellicht wist je nog niet van het bestaan van dit netwerk. Daarom gaan we het gesprek aan met een aantal deelnemers. In deze blog spreken we met Wendy van Groeninge. Zij is counsellor – psycholoog bij haar eigen bedrijf Fabridot. Ze houdt praktijk binnen het Talentencentrum. Op vrijdagen en op woensdagavonden zal je haar zien rondlopen in ons gebouw. Via deze blog maak je kennis met Wendy en leer je meer over haar rol binnen het zorg- en beweegnetwerk. Lees dus snel verder.

Even voorstellen

In het gesprek met Wendy van Groeninge was de eerste vraag natuurlijk: ‘Stel jezelf kort even voor.’

Daarop antwoord Wendy dat ze graag danst en studeert. Ze heeft veel verschillende opleidingen gedaan. Hierover vertelt ze het volgende:

“Na mijn master klinische psychologie heb ik er niet voor gekozen om bij de GGZ te gaan werken, maar me verder te specialiseren in counselling. Dat is een andere manier van werken. Je start dan niet per se met een diagnose, maar je gaat het proces in met het idee dat je uitgaat van de kracht van de cliënt. Het blijft wel hulpverlening voor problemen en vragen met emotionele en/of psychosociale aspecten. Ik heb natuurlijk wel de achtergrond dat ik ook iemand kan helpen met cognitieve therapie of bijvoorbeeld met EMDR. En ik heb genoeg kennis in huis om te weten wanneer ik iemand toch moet door- of terugverwijzen naar een specialist. Omdat ik registercounsellor ben, krijgen mijn cliënten bij de meeste aanvullende verzekeringen de helft vergoed van mijn consulten.”

 

Fabridot

Haar bedrijf ‘Fabridot’ is een samenstelling van haar geboortenaam en van het woord ‘fabriek’. Onder deze naam is ze counsellor – psycholoog, maar hieronder wil ze ook creatieve dingen doen. Ze heeft bijvoorbeeld een kinderboekje geschreven, Suus en het Grauwe Stadje, en daarnaast is er het plan meer met beeldmateriaal te doen. Ze streeft ernaar om hier dit jaar tijd voor vrij te maken!

 

Een diverse doelgroep

De doelgroep van Fabridot is heel verschillend. Om de doelgroep in één zin uit te leggen, dat is lastig. Wendy vat het toch kort samen:

“Mede door de Werkplein cliënten van Aleco is de doelgroep al heel divers. En buiten deze trajecten komen mensen met verschillende vraagstukken bij mij. De een heeft bijvoorbeeld problemen met een planning voor toekomstige doelen en heeft daar hulp bij nodig. De andere heeft bijvoorbeeld angstklachten of is depressief. Soms is er ook sprake van een stoornis, waarbij ik dan doorverwijs of dat ik op een andere manier dan counselling aan het hulpverlenerstraject begin. Ik spreek soms ook mensen die op de wachtlijst van de GGZ staan om te ondersteunen tot ze terecht kunnen. Ondertussen heb ik al redelijk wat ervaring met enkelvoudige traumabehandeling door middel van EMDR of hulp met cognitieve therapie. Met counselling ga ik op een andere manier te werk. Als je niet lekker in je vel zit, kan het heel erg fijn zijn om met iemand te praten die geen vriend of vriendin is. Dan praat je toch op een andere manier. Daar zijn natuurlijk wel technieken voor die ik dan toepas. Het belangrijkste is dat je je daarna weer wat beter voelt en er weer tegenaan kan.”

 

Bijscholing

“Ik blijf me elk jaar bijscholen zodat ik steeds meer mogelijkheden heb om mijn cliënten zo goed mogelijk te helpen. Dit jaar begin ik bijvoorbeeld met ACT. Dit staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Het is een derde generatie gedragstherapie die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met obstakels die ze tegenkomen, zodat je kunt blijven investeren in dingen die je belangrijk vindt. Hierbij gaat het niet zozeer om het veranderen van gedrag maar eerder om acceptatie en omgaan met.”

 

Talentencentrum

Ongeveer twee jaar geleden kwam Wendy voor het eerst bij het Talentencentrum.

“Iemand die ik ken via moderne balletlessen en PMT’er is (Maarten), nam mij een keer mee naar een bijeenkomst van Aleco hier bij het Talentencentrum. Op dat moment was ik ook op zoek naar een kantoorruimte en eigenlijk voelde ik mij meteen thuis. Ook met André de Klerk en de andere mensen die hier werken, klikte het erg goed. Beweging vind ik enorm belangrijk, zeker als het even wat minder gaat. Alles begint met beweging.  Of dat nu in je hoofd is of in je lijf. Ik vind het daarom ook fijn dat mensen hier kunnen sporten of beginnen met bewegen. Ik merk zelf bij het dansen dat het iedere keer weer een moment van ontspanning is.

Sinds ongeveer een half jaar ben ik echt vol aan het draaien bij het Talentencentrum. Mijn contactpersonen bij het Talentencentrum zijn Bram en Michelle, regelmatig heb ik contact. Met hen heb ik ook verschillende trajecten van Werkplein lopen. Mensen die wat meer ondersteuning nodig hebben in deze trajecten komen bij mij.”

 

Wendy is onze huispsycholoog!

 

De samenwerking met Bram is top. Hierover vertelt Wendy lachend: “Vaak weten mensen niet zo goed wat ik precies doe.” Bram zegt dan altijd: “Wendy is onze huispsycholoog.” En dan is het voor iedereen meteen duidelijk wat ik doe en hoef ik niet uit te leggen wat een counsellor- psycholoog is.”

Het zorg- en beweegnetwerk

Naast dat ze zelfstandig aan de slag is binnen het Talentencentrum met haar praktijk, is Wendy ook actief binnen het zorg- en beweegnetwerk. Over dit netwerk vertelt ze het volgende:

“Het netwerk bestaat uit een heleboel behulpzame en kundige mensen met allemaal hun eigen specialiteit. Het is heel fijn dat we naar elkaar kunnen doorverwijzen. Als iemand niet lekker in zijn vel zit dan kan ik ze bijvoorbeeld op yoga of wandelprogramma’s wijzen. Daarnaast zijn er ook verschillende lifestyle- afvalprogramma’s waarmee je aan de slag kan. Het hoeft niet zo te zijn dat iemand binnen elke tak van het netwerk aan de slag gaat, maar het is wel een totaalpakket. Dat is heel fijn, want sommige mensen reageren goed op het een en anderen weer op iets anders. Het is zelfs mogelijk een massagetherapie te boeken.”

 

Samenwerking met de andere leden van het zorg- en beweegnetwerk

“De samenwerking verloopt goed, ik krijg best wel een aantal doorverwijzingen. Door de verschillende contacten krijg ik zoals gezegd, ook te maken met diverse problematiek, waar ik zelf dan weer veel van leer. We zijn met elkaar nog wel een beetje zoekende. André is natuurlijk een kei in het bij elkaar brengen van mensen. Het uitzoeken van de samenwerking is soms nog een uitdaging. Maar we kunnen goed dingen met elkaar bespreken en kunnen elkaar vinden als het nodig is. Een ander mooi voorbeeld van de samenwerking met Aleco is dat een trainer iemand in zijn leefstijl groep had die niet lekker in haar vel zat. Hij heeft diegene toen naar mij doorverwezen, want ik ben immers de huispsycholoog. Daarnaast is het fijn dat iedereen in hetzelfde gebouw rondloopt, hierdoor kunnen we elkaar aanspreken en informatie uitwisselen. Regelmatig zijn er ook lunches, zoals de zorg, beweeg en ontmoetlunch. Dan kunnen we elkaar uitgebreider spreken.”

 

De overeenkomsten tussen de leden

“Ik denk dat de belangrijkste overeenkomst is dat we mensen als een totaal zien. Dus meer de holistische benadering. Iedereen heeft zijn eigen expertise, maar we zijn allemaal bereid om verder te kijken naar andere dan onze eigen methodes als die beter lijken te werken voor een cliënt.”

 

Geen machines

De allerlaatste vraag die we aan Wendy stelde was: ‘Wat moeten mensen echt nog van het Talentencentrum weten.’ Hierop gaf ze een mooi antwoord:

“Mensen zouden nog iets meer op de hoogte mogen zijn dat ze hier ook terecht kunnen als het even niet zo lekker gaat. Vaak wordt gedacht dat er hier alleen heel intensief gesport wordt, maar je kunt hier ook beginnen met rustig in beweging komen en kijken waar je ondersteuning voor nodig hebt. Ik zeg heel vaak: ‘We zijn geen machines, maar de maatschappij verwacht dat wel van ons. Het is soms ook oké om toe te geven dat je niet lekker in je vel zit. Dan kun je gewoon hier heel laagdrempelig op je gemakje langs komen. Iedereen bij het Talentencentrum is hulpvaardig, of je hier nou wel of niet wat gaat doen. Het belangrijkste is dat je in beweging blijft of komt!”

Voor meer informatie over Fabridot en over Wendy, neem een kijkje op haar website!

Kom ook eens langs bij het Talentencentrum en leer meer over wat wij doen en maak kennis met de rest van het zorg- en beweegnetwerk!