Zorg- en beweegnetwerk: Ontmoet Daphne

Het zorg- en beweegnetwerk van het Talentencentrum bestaat uit verschillende experts uit het zorg- en beweegdomein. De deelnemers van dit netwerk zijn actief binnen het Talentencentrum op verschillende gebieden. Door dit netwerk kunnen ze verbindingen leggen en uiteraard ook leren van elkaar. Mocht je niet weten uit welke experts het zorg- en beweegnetwerk bestaat, lees dan deze blog! Deze keer hebben we gesproken met Daphne Buijk, zij vertelt over haar werkzaamheden en over de samenwerking met de andere leden van het zorg- en beweegnetwerk.

Zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen

Daphne Buijk is al even actief bij het Talentencentrum. Als wandelcoach met haar eigen bedrijf ‘Daphne Buijk Samen In Beweging’, wil ze zoveel mensen in bewegen krijgen, lichamelijk en of mentaal. Dit doet ze door mensen individueel te begeleiden in coaching trajecten, dames te begeleiden in wandelgroepen, door middel van netwerkwandelingen én door wandeling op recept. Vanaf april 2024 kan je bij Daphne ook terecht voor powerwalk lessen.

 

Daphne Buijk Samen In Beweging

Daphne heeft dus haar eigen bedrijf. Hierover vertelt ze het volgende:

“Ik ben mijn bedrijf begonnen in april 2021. Na een heftige ziekte periode waarin ik mijzelf zover voorbij gelopen heb, door werkzaamheden en doelen op te volgen die niet bij mij paste, heb ik de balans op gemaakt. Was het werk wat ik al die jaren met veel passie en overgave deed nog wel het gene wat goed voor mij was en mij gelukkig maakte? Ik had de plek in het management bereikt, maar het was verre van wat goed voor mij was en waar ik blij van werd. Ik werd ziek, zo erg dat ik een halfzijdige verlamming opliep, omdat mij lichaam mij iets wilde vertellen. Dit was mijn wake up call. Vanuit niet kunnen lopen ben ik stappen gaan zetten. Zowel op lichamelijke als mentaal gebied. Dit proces heeft mij zoveel inzichten gegeven en ik voelde: hiermee mag ik andere gaan helpen. Het idee voor mijn eigen bedrijf ontstond hierdoor. Wandelen is goed voor lichaam en geest, dit wist ik al. Dit zette ik in mijn werkzame tijd binnen de GGZ ook veel in, maar nu had ik het aan den lijven ondervonden.”

“Naast dat ik voorheen al wandelde als hobby, voelde ik dat ik hier mijn werk van wilde maken. Ik volgde een opleiding tot wandelcoach en startte met mijn eerste 2 wandelgroepen. Al snel bleek er veel interesse te zijn en nu zit ik op 7 groepen per week.”

 

Op welke manier help je mensen met jouw concept?

“Ik help mensen door naar hen te luisteren, er voor hen te zijn, een veilige haven te bieden en te motiveren en stimuleren zichzelf te zijn. Ik ben de stok achter de deur en stimulator voor vele om toch te komen en plezier te beleven. Door mijn enthousiasme, empathie en humor maak ik verbinding met de ander. Daarnaast ondersteun ik hen op de fronten waarin zij dat nodig hebben.”

“De doelen waarmee mensen komen zijn verschillend, maar vaak is het onderliggende stuk en vraag: ‘zie mij, hoor mij en accepteer mij’. Iets wat ik hele belangrijke elementen vind in mijn werk en het leven.”

 

Fysieke, mentale en sociale aspecten

“Binnen wandeling op recept richten wij ons vooral op de fysieke, mentale en sociale aspecten van het wandelen. Het wandelen is een middel om de deelnemers in beweging te krijgen. Daarnaast laten we de deelnemers ervaren dat bewegen/wandelen leuk is en door bijna iedereen gedaan kan worden op eigen tempo. Het sociale aspect geeft je ook nog eens een goed gevoel, je hoort erbij en mag er zijn!”

“Wandeling op recept is wandelen met een plus. Naast de begeleide wandelgroepen in 1 niveau, welke Gretha Gorter van gezondheidsatelier Adapt en ik begeleiden, zijn er ook themabijeenkomsten. Deze zijn gebaseerd op de peilers van de ‘Positieve Gezondheid’. Het gezamenlijke koffiemoment en de uitnodigingen van onze gasten maakt het plaatje compleet. Dit is ook een motivatie om zelfs als het regent te komen!”

 

De doelgroep

“Wandeling op recept is voor de inwoners van gemeente Roosendaal, die op advies van huisarts, specialist of eigen motivatie willen bewegen, maar om welke rede dan ook dit anders niet zouden doen.”

Het Talentencentrum en ‘Wandeling op concept’

“Ik ben via het netwerk van RSD fit in contact gekomen met Aleco/Talentencentrum. Na een kennismaking ben ik hier blijven plakken en al snel kwam hier de samenwerking uit voor ons eerste pilot project ‘Wandelgroep van Rijn’. Na dit succes zijn wij gebleven en vaste gebruiker voor onze ‘wandeling op recept wandelmomenten’ en themabijeenkomsten. Iedere week op dinsdag zijn wij aanwezig voor wandeling op recept. Daarnaast probeer ik regelmatig aan te sluiten bij de netwerkevenementen. Ook neem ik deel aan het zorg en beweegnetwerk.”

 

Het zorg en beweegnetwerk

Daphne is dus onderdeel van het zorg en beweegnetwerk, hierover vertelt ze het volgende:

“Het zorg en beweegnetwerk is een netwerk met allemaal collega’s uit het medisch en complementaire domein. Samen kijken wij welke samenwerkingen wij kunnen ontplooien. Het hoofddoel is echter wel dat we de deelnemers kunnen bieden wat zij nodig hebben. Zo hebben een aantal collega’s uit de ZBO coalitie al eens als ‘gast’ meegewandeld en nadien iets verteld over hun professie. De diëtiste over voeding en de haptotherapeut over verbinding tussen lichaam en geest. Ook de masseuse is al eens langs geweest, zij vertelde over de ontspannende effecten van een massage op lichaam en brein. En zo gaat dat eigenlijk verder.”

 

Doorverwijzen naar collega’s 

“Ook hebben wij al deelnemers op een makkelijke manier kunnen doorverwijzen naar collega’s binnen dit netwerk dat is voor beide partijen heel prettig. Soms pakken wij samen activiteiten op, of nemen ze deel als gast in onze wandelingen. Daarnaast heb ik veel vertrouwen dat er in de toekomst nog mooie projecten gaan ontstaan.”

 

De overeenkomsten tussen leden

“Ik denk dat de grootste overeenkomst is dat we allemaal het doel hebben om het beste voor de deelnemers voor ogen te houden. De collega’s waarderen elkaar op waarde en expertise. We gunnen de deelnemers de expertise van alle professionals op de verschillende gebieden in plaats van dat we het wiel zelf uit gaan vinden.”

 

Ervaringen en voordelen

“De ervaring bij het Talentencentrum is heel erg prettig. Het voelt als de Talentencentrum/Aleco familie. Altijd een vrolijke begroeting een praatje en je kent elkaar (bijna) allemaal in het gebouw. Je weet elkaar hierdoor gewoon makkelijker te vinden en benaderen. Daarnaast is een groot voordeel dat je samenwerkingen en bepaalde ingangen makkelijker kan vinden die anders misschien lastiger zijn. Verder heb je meer collegiaal contact wat je als ZZP’er minder hebt. Ook wordt je naamsbekendheid vergroot, samen kunnen we een grotere groep bereiken!”

 

Heb je misschien nog iets extra’s te zeggen over wat mensen echt van het Talentencentrum moeten weten? En wat zou dat dan zijn?

“Dat er zoveel meer is dan mensen vaak denken. Ik had er eerder nog nooit van gehoord en de naam doet mij denken dat het alleen voor topsporters is. Maar we zijn allemaal talenten en ook allemaal welkom binnen het Talentencentrum. Of het nu gaat om sporten en bewegen, fysiotherapie, GLI trajecten, dagbesteding of wandeling op recept, alles is te vinden binnen het Talentencentrum. Is het er niet dan wordt er gekeken hoe het er wel kan komen of waar je op een prettige manier naar toe verwezen kunt worden.”

 

Wil je meer weten over Daphne en over haar bedrijf? Neem dan een kijkje op haar website.