Werkstress: zo ga je het tegen!

Deze week is het de week tegen de werkstress. Bij het Talentencentrum vinden wij vitaliteit op de werkvloer enorm belangrijk.

Daarom staan we deze week stil bij de week tegen de werkstress, want onder vitaliteit valt ook werkstress. In deze blog lees je dé tips om werkstress tegen te gaan!

Werkstress

Wat is het eigenlijk? Simpel gezegd is werkstress, stress die ontstaat door je werk of stress die je tijdens je werk voelt. Deze stress hoeft niet alleen te ontstaan door je werksituaties. Een combinatie van een stressvolle thuissituatie en hoge druk op werk kan ook de veroorzaker zijn van werkstress. Wanneer je niks doet met de stresssignalen die je lichaam afgeeft, kan dit invloed hebben op je werkprestaties. Daarnaast kan dit uiteindelijk ook leiden tot een burn-out.

 

Signaleren

Het is dus belangrijk om stresssignalen op tijd te herkennen en hier iets mee te doen. Voor iedereen zijn deze stresssignalen anders en kan stress een aantal vormen aannemen. In de onderstaande lijst zijn een aantal mogelijke stresssignalen weergeven. Herken jij er een aantal? Onderneem dan actie.

  • Lichamelijke klachten: Denk hierbij aan vermoeidheid, vaak verkouden, slechte slaap, hoofdpijn, nekpijn en meer.
  • Psychische klachten: Hieronder vallen onder andere veel piekeren, somberheid, prikkelbaar en gevoelens van eenzaamheid.
  • Gedrag: Rusteloosheid, veel eten, alcohol drinken, roken en besluiteloosheid vallen hieronder.
  • Denken: Minder creativiteit, vergeetachtigheid, slaperig en een minder gevoel voor humor kunnen signalen hierbij zijn.

 

Voorkom werkstress met deze tips

Herken je een aantal symptomen, dan is het dus belangrijk om actie te ondernemen. Weet je niet hoe je dit moet doen? Dan volgen hier een aantal tips:

Zorg voor overzicht: heb je geen idee met welke taak je moet beginnen en heb je even helemaal geen overzicht? Zorg dan voor wat rust in je hoofd door bijvoorbeeld een to-do-list of een planner te maken. Ruim daarnaast je bureau op, zodat je ook hierin het overzicht hebt. Een vol bureau kan voor een vol hoofd zorgen.

Neem voldoende pauzes: Heb je het druk op werk en heb je het gevoel dat je geen tijd hebt om pauzes te nemen? Probeer toch om pauzes in te lassen. Pauzes zorgen er namelijk voor dat je lichaam én brein even kunnen ontspannen. Na zo’n pauze zal je merken dat je focus beter is en je meer energie hebt voor je werk. Dus voel je zeker niet schuldig als je een pauze neemt.

Beweeg regelmatig: Zoals de meeste mensen wel weten: bewegen is goed voor je. Je voelt je fitter en gezonder, daarnaast zorgt bewegen ook voor minder stress. Regelmatig bewegen zorgt namelijk voor een betere bloedsomloop, waardoor er minder stress ontstaat.

Zorg voor minder afleiding: Minder afleiding zorgt ervoor dat je sneller werk gedaan krijgt, tijd over hebt voor een praatje met een collega en dus minder stress creëert. Hoe zorg je voor minder afleiding? Zet notificaties van je telefoon uit en ga bijvoorbeeld in een stilteruimte zitten. Laat daarnaast je collega’s weten dat je even niet gestoord wilt worden. Je collega’s zullen dat vast begrijpen!

Praat erover met je baas: Heb je veel last van (werk)stress? Praat er dan over met je baas. Je werkgever zal veel meer begrip tonen dan dat je misschien verwacht. Een werkgever heeft er ook meer aan als zijn werknemers zich fit en gezond voelen. Samen kan je naar een oplossing zoeken, waardoor jij je beter voelt. Praat daarnaast ook met je collega’s, ook zij kunnen jou helpen met het zoeken naar oplossingen.

Durf ‘nee’ te zeggen: Merk je dat je even niet lekker in je vel zit en je overloopt met taken? Durf dan ‘nee’ te zeggen tegen extra taken.  Door ‘nee’ te zeggen creëer je rust voor jezelf en neem je geen taken aan die je er eigenlijk niet extra bij kan hebben.

Samen gaan wij zo voor een betere vitaliteit op de werkvloer!