Welzijn op de werkvloer: de voordelen

Welzijn op de werkvloer: de voordelen

Het welzijn op de werkvloer van onze medewerkers én medewerkers van andere bedrijven vinden wij heel belangrijk. Dit valt ook onder één van de drie pijlers die het Talentencentrum voorop heeft staan. Deze pijler is Vitaliteit & Veerkracht. Wij geloven dat als je goed in je vel zit, zowel fysiek als mentaal meer aan kunt. Dit is voordelig voor jouw medewerkers, maar ook voor jezelf als werkgever. De voordelen? Deze zetten wij even op een rijtje.

Een verhoogde productiviteit

Een werknemer die zich goed én ondersteunt voelt op de werkplek is over het algemeen productiever op de werkvloer. Wanneer dit niet het geval is, dan is de productiviteit een stuk lager.

Een hoger personeelsbehoud

Aandacht besteden aan het welzijn van je werknemers brengt voordelen mee. Zo zul je als bedrijf zien dat er sprake is van een hoger personeelsbehoud. Werknemers die zich gehoord en gerespecteerd voelen, zijn loyaler aan een bedrijf.

Een verhoogde fysieke gezondheid en welzijn

Werknemers met zowel een fysieke als mentale gezondheid, kunnen optimaler werken. Wanneer zij in een goede gezondheid verkeren, zullen ze een grotere veerkracht hebben. Dit betekent vaak dat ze minder ziektedagen opnemen. Deze ziektedagen hebben een grote invloed op jouw bedrijf. De ziektedagen kunnen er namelijk voor zorgen dat werk minder snel wordt gedaan. Als je medewerkers een betere gezondheid hebben, kan dit voorkomen worden. Daarnaast voorkom je dat collega’s overbelast raken, omdat ze het werk van een zieke collega moeten overnemen.

Een verbeterde werksfeer

Een betere teamdynamiek en samenwerking tussen werknemers ontstaat door een positieve werkomgeving. Deze positieve werkomgeving zorgt er ook voor dat de sfeer op de werkvloer verbetert.

Welzijn op de werkvloer: hoe zorg je hiervoor?

Deze voordelen spreken voor zich, maar hoe zorg je dan voor welzijn op de werkvloer? Dat lees je hier:

Ondersteun lichaamsbeweging en fitness

De afgelopen jaren zien we steeds meer dat werknemers klagen over een stressvolle woon- en werkverplaatsing. Als bedrijf kan je douches, kleedkamers en fietsenrekken ter beschikking stellen. Dit stimuleert medewerkers om naar het werk te komen fietsen. Je kan het ook op een andere manier aanpakken. Zo kan je denken aan het aanbieden van kortingen op fitnessabonnementen of yogalessen. Zo stimuleer je gezondheid op de werkvloer. Binnen het Talentencentrum is Aleco gevestigd. Bij Aleco kunnen onze medewerkers én ook jouw medewerkers sporters om de gezondheid op de werkvloer te bevorderen.

Erken je medewerkers en beloon ze 

Een beloningsprogramma geeft werknemers iets om naar toe te werken. Je stimuleert groei en je daagt je werknemers uit om hun talenten te ontwikkelen. Daarnaast geef je werknemers de kans om meer te doen dan dat er eigenlijk wordt verwacht. De beloningen die ze hiervoor krijgen zijn bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid, promotie en bonussen.

Moedig werknemers aan om een korte pauze te nemen 

Een hele dag achter je bureau zitten kan zorgen voor minder motivatie of vermoeidheid. Ook al realiseer je het vaak zelf niet, het heeft echt invloed op je productiviteit. Een lunchpauze of een kleine pauze is dan een must. Wat buitenlucht of even sporten kan je goed doen en zorgt voor meer input. Ook wanneer je even vast loopt bij een taak dan kan dit zorgen voor een frisse blik.

Moedig open communicatie aan

Laat medewerkers weten of geef ze het gevoel dat ze openlijk over hun geestelijke gezondheid kunnen praten. Zo geef je medewerkers de kans om opener te zijn over eventuele problemen en zorgt dit ervoor dat je eventuele stigma’s wegneemt.