Topsport en ondernemen: de overeenkomsten

Topsport en ondernemen gaan hand in hand.

Het Talentencentrum focust zich op het begeleiden van sporters bij het bereiken van hun doelen. Daarnaast focussen wij ons ook op ondernemers en helpen wij hen graag bij het organiseren van hun meetings, evenementen en nog veel meer. Voor ons is deze combinatie logisch, want er zitten veel overeenkomsten tussen topsport en ondernemen.

De overeenkomsten? Lees dan verder!

Risico nemen

Bij topsport en ondernemen is het soms nodig om risico’s te nemen. Goede sporters proberen het succes naar hen zelf toe te halen, ze zitten er niet op te wachten. Ze wachten niet op de fouten van anderen, maar dwingen dit af. Alleen zo zal je je doelen als sporter behalen.

Ondernemen gaat in zekere zin ook niet zonder risico’s. Vaak begin je zonder enige garantie op succes en spring je een beetje in het diepe. Je weet niet hoe het soms uitpakt.

 

Inspelen op veranderde omstandigheden

Flexibiliteit als sporter is een must. Je moet kunnen schakelen en inspelen op steeds veranderende situaties. Als sporter ben je vaak bezig om oplossingsgericht te denken. Misschien klinken deze dingen jou wel bekend in de oren als ondernemer. Als ondernemer moet je namelijk vaak ook snel kunnen schakelen bij onverwachte situaties. Observeren en direct een flexibele oplossing vinden, dat hoort ook bij ondernemen.

 

Doorzettingsvermogen vertonen

Doorzettingsvermogen is toch wel een woord wat vaak aan topsporters wordt gekoppeld. En dit hoort ook echt bij topsporters. Ze hebben er alles voor over om hun doel te behalen. De route die ze belopen is vaak niet zonder tegenslagen. Zonder doorzettingsvermogen zouden ze deze weg naar de top niet kunnen afmaken. Iedere topatleet zal niet zo snel opgeven.

Ook voor ondernemers is dit het geval. Een succesvolle ondernemer moet ook een dosis doorzettingsvermogen in zich hebben. Als het even tegenzit dan zal een succesvolle ondernemer doorzetten. Ze maken af waarmee ze beginnen, ondanks de nodige risico’s. De kans op falen is groot maar ze zullen blijven proberen tot het wel lukt.

Als ondernemer moet je veel van je zelf eisen, je kunnen focussen en een doel voor je hebben waar je je volledig op focust. Ook hierin zitten veel overeenkomsten met topsporters.

 

Doelgericht zijn

Als je wat wilt bereiken moet je weten wat je wilt. Een doel voor je hebben waar je naar toe kan werken. Het pad naar je doel kan je dan uitstippelen, zodat je zeker weet dat je je doel gaat behalen. Een algemeen doel is niet genoeg, want daarop kan je geen specifiek plan opzetten. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om je dan aan je plan te houden.

Topsporters kunnen vaak een extreme focus op hun doel houden. Met alleen als doel: het optimale resultaat behalen.

Als ondernemer heb je dit ook nodig. Het is handig om een haalbaar doel te formuleren en je daarop volledig te focussen. Als een beginnende ondernemer is vaak een van de valkuilen om de rode draad kwijt te raken. Daarnaast is het belangrijk om je niet te focussen op bijzaken die je afleiden van je doel.

Houd je daarom vast aan de opgestelde hoofdlijnen. Wanneer er wordt gefocust op de kern dan is het mogelijk om van je onderneming een succes te maken.

 

Blijven ontwikkelen

Als er een kans is om beter te worden dan pakken atleten deze gelijk. Stilstand wordt vaak gezien als achteruitgang, want er is altijd concurrentie die in je nek hijgt.

Als ondernemer kan je je zowel op persoonlijk als bedrijfstechnisch vlak blijven ontwikkelen. Het is belangrijk om na te denken over jouw toegevoegde waarde en hoe je je onderscheid van de concurrent. Je wilt je concurrent namelijk voortdurend voorblijven. Ook op persoonlijk vlak is het om je te blijven ontwikkelen.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen als topsporter of ondernemer? Neem dan contact op.

Samen gaan wij voor goud op zowel sportief als zakelijk gebied!