Talentontwikkeling op de werkvloer

Bij het Talentencentrum weten we maar al te goed dat talentontwikkeling een grote rol speelt bij de prestatie van atleten. Daarom hebben wij verschillende experts klaar staan die atleten helpen om het beste uit hun talent te halen.

 

In de (top)sport wereld is talentontwikkeling dus heel belangrijk. Ook talentontwikkeling op de werkvloer mag niet vergeten worden. Het beste uit je team halen en het maximale behalen? Dat doe je met talentontwikkeling. Talentontwikkeling is dus enorm belangrijk. Daarom hebben wij op een rij gezet waarom talentontwikkeling door organisaties zeker niet vergeten mag worden.

Eerst gaan we even kijken naar wat talentontwikkeling op de werkvloer eigenlijk inhoud.

 

Talentontwikkeling

Als mensen over talent praten dan denken ze vaak dat talent een aangeboren iets is. Je hoort wel vaak: talent heb je of talent heb je niet. Een misvatting, want hoeveel talent je ook hebt, je moet er uiteindelijk wel iets mee doen. Om je talent volledig te benutten moet je blijven oefenen en oefenen.

Naast de misvatting “talent heb je of talent heb je niet” zijn er nog een aantal misvattingen:

  • Als je talent hebt komt alles aanwaaien
  • Als je talent hebt kan je alles
  • Talent komt vanzelf bovendrijven

Het is jammer om als bedrijf op deze manier naar talent te kijken. Je ziet vaak dat bedrijven bepaalde medewerkers als getalenteerd bestempelen. Terwijl bij sommige medewerkers ook talent aanwezig is, maar deze minder snel naar voren springt. Het is zonde als je deze medewerkers niet op weg helpt bij het ontwikkelen van hun talenten. Zo laat je als bedrijf een mooie kans liggen om nog beter te worden.

De beste manier om talent te benaderen als bedrijf is als volgt:

Ga er vanuit dat iedereen talent heeft. Ga op zoek naar de talenten van je medewerkers en bedenk op welke manieren je dit talent verder kan ontwikkelen.

 

Talentontwikkeling op de werkvloer: de voordelen

Wanneer je als bedrijf meer gaat focussen op talentontwikkeling, dan brengt dat ook nog een aantal voordelen met zich mee. Deze voordelen zijn als volgt:

 

1 | Een verhoogde duurzame inzetbaarheid van medewerkers

Met talentontwikkeling investeer je in de toekomst van je medewerkers. Hierdoor zullen ze langer inzetbaar blijven en nieuwe waarde blijven bieden. Dit is heel belangrijk, want er zijn zoveel nieuwe (technologische)ontwikkelingen gaande. Hiervoor hebben medewerkers steeds nieuwe skills nodig. Door te blijven ontwikkelen, kunnen medewerkers hier makkelijk in mee gaan.

 

2 | Meer zelfvertrouwen

Doen waar je goed in bent en jezelf blijven verbeteren. Met talentontwikkeling halen medewerkers het beste uit zichzelf. Doordat je doet waar je goed in bent en merkt dat je beter wordt, groeit je zelfvertrouwen alleen maar meer.

 

3 | Tevreden en betrokken medewerkers

Wanneer je werk aansluit op het talent dat je hebt, zal je hier eerder plezier in hebben. Je zult je meer bij het bedrijf betrokken voelen en dat is fijn voor jezelf, maar ook voor het bedrijf waarbij je werkt.

 

4 | Vergoot de aantrekkingskracht van je bedrijf

Je medewerkers maken jouw bedrijf. Het is daarom fijn dat toppers voor jouw bedrijf kiezen. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Je bent als bedrijf aantrekkelijker voor potentiële medewerkers als ze zien dat jij als bedrijf oprecht bezig bent met talentontwikkeling.

 

5 | Succes en innovatie

Het belangrijk dat medewerkers goed tot hun recht komen. Alleen zo bereik je succes met je team en blijf je innoveren. Talentontwikkeling bevordert dit.

Ga dus nu aan de slag met talentontwikkeling en blijf innoveren als bedrijf.