Met deze tips kom je de laatste werkdagen van het jaar goed door!

De laatste dagen van 2023 staan voor de deur. Dit zijn vaak de drukste én belangrijkste dagen van het jaar. Met de feestdagen ertussen wil je de balans tussen werk en privé goed bewaren, zodat je volop van de feestdagen kan genieten. Met deze tips kom je de laatste werkdagen van het jaar goed door!

Stel prioriteiten: In de laatste dagen van het jaar zal je overstromen met taken die je nog moet doen. Om ervoor te zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maak dan een lijstje! Op deze lijst zet je de taken die écht voor het jaar afgerond moeten worden. De taken die eigenlijk ook in het nieuwe jaar gedaan kunnen worden, kan je dan even achterwegen laten. Dit zorgt ervoor dat je je kan concentreren op hetgeen wat echt gedaan moet worden. Planningen kunnen last-minute vaak veranderen. Zorg er daarom voor dat je flexibel blijft in wat je doet, maar ga je niet in allerlei bochten wringen.

Blijf realistisch: Aansluitend op het stellen van prioriteiten, is het realistisch blijven. Zorg ervoor dat je de taken en doelen met prioriteit ook echt kan bereiken in de tijd die je nog hebt. Als je onhaalbare doelen opstelt, kan dit ervoor zorgen dat je overweldigd raakt als niet alles afkomt. Blijf dus realistisch!

Organiseer je werkruimte: Om je realistische doelen te behalen, kan het helpen om je werkruimte te organiseren. Een opgeruimde werkplek kan helpen om je mentaal beter bij je taken te houden. Hierdoor kan je efficiënter werken en je doelen eerder bereiken.

Plan vooruit: De laatste dagen van het jaar kan je gebruiken om alvast te kijken naar het nieuwe jaar. Kijk naar de taken die je hebt vooruitgeschoven naar het nieuwe jaar en start met het inplannen van deze taken. Maak ook een lijst met doelen die je in het nieuwe jaar wilt bereiken. Dit kan zijn persoonlijke doelen of werkdoelen. Het opschrijven van deze doelen kan je helpen om deze ook echt na te leven. Daarnaast kan dit helpen om met een positieve mindset het nieuwe jaar in te gaan.

Communiceer met je collega’s: Dit is natuurlijk altijd handig om te blijven doen, maar vooral in deze drukke periode. Werk je samen met anderen aan jouw laatste taken van het jaar? Zorg dan dat je duidelijk met je collega’s afstemt wat de deadlines zijn en welke verwachtingen er zijn. Misverstanden wil je voorkomen.

Neem voldoende pauzes: Een pauze kan er in schieten wanneer je het druk hebt, maar deze zijn vooral in een drukke periode enorm belangrijk. Zorg dat je een goede balans tussen werk en rust hebt door pauzes te nemen. Ga bijvoorbeeld even wandelen tussen alle werkzaamheden door. Dit kan helpen om de concentratie hoog te houden.

Prestaties en successen vieren: Vergeet in deze drukke periode niet om je prestaties en successen te vieren. Neem de tijd om terug te blikken op de successen van afgelopen jaar. Vier dit ook samen met je collega’s door middel van een borrel.

Als afsluiting is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Eet gezond, zorg voor voldoende slaap, beweeg regelmatig en neem tijd om te ontspannen.

Zo ga je het nieuwe jaar goed in!

Naast het werk is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Krijg voldoende slaap, eet gezond, beweeg regelmatig en neem tijd voor ontspanning om stress te verminderen en je energie op peil te houden.