Het High Performance Team: Thijs Rentier aan het woord

Het High Performance Team, een team bestaand uit verschillende experts en specialisten die hun krachten samen bundelen. Eén van de specialisten is een sportpsycholoog. Hij vertelt over zijn rol binnen het High Performance Team.

Mijn naam is Thijs Rentier en ik werk als Sport- en Prestatiepsycholoog. Sporters en andere high-performers kloppen aan bij een sportpsycholoog om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ze ervaren bijvoorbeeld moeilijkheden om op belangrijke momenten goed te kunnen concentreren. Of ze presteren altijd beter op een training dan tijdens wedstrijden. Samen ga je aan de slag om jezelf beter te leren kennen, waardoor je jezelf meer in je kracht kunt zetten en je talenten nog meer tot bloei kan laten komen. En dat zorgt er niet alleen maar voor dat je beter gaat sporten, je ontwikkelt je ook nog eens als mens! Want mentale vaardigheden kun je overal inzetten. Denk aan het geven van een presentatie voor de klas, het maken van een tentamen of een sollicitatiegesprek voor jouw droombaan. Vandaar dat niet alleen sporters bij mij aankloppen, maar ook andere high-performers.

Mentale begeleiding is steeds minder een taboe. Je hoeft niet per se een probleem te hebben om je ook op mentaal vlak verder te kunnen ontwikkelen. Ik zie het als belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van de sporter om ook te presteren op momenten dat het er écht om gaat.

Mijn bedrijf richt zich op het begeleiden van sporters (en trainers), zowel individueel als in groepen. Deze begeleiding kan bestaan uit het voeren van gesprekken of het geven van een workshop of webinar. Verder geef ik advies op het gebied van talentontwikkeling om een optimaal ontwikkelingsklimaat te creëren binnen een vereniging of organisatie. Daarnaast werk ik als topsportbegeleider binnen de jeugdopleiding van ADO Den Haag.

De samenwerking met het High Performance Team

Ik ben in aanraking gekomen met het HPT en het Talentencentrum tijdens de eerste coronaperiode. Via Vera Wisse, sportdiëtiste, ben ik in contact gekomen met André de Klerk. In deze periode hebben we kennis met elkaar gemaakt en ben ik met een aantal sporters aan de slag gegaan. Dit zijn we nu aan het continueren.

De samenwerking tussen de leden van het HPT gaat steeds meer handen en voeten krijgen. Als je begint met een groep specialisten is het allereerst een uitdaging om de diverse disciplines met elkaar te integreren. Wat verwachten we van elkaar? Wanneer stuur je een sporter door? Hoe kan ik jou introduceren? Dit soort vragen worden steeds duidelijker, zodat je de sporter nog beter kunt begeleiden. Want daar draait het uiteindelijk om: krachten bundelen om het talent optimaal te laten ontwikkelen.

Ik hoop de komende tijd meer de inhoud in te kunnen gaan met het HPT. Casussen aan elkaar voorleggen waar iedereen vanuit zijn expertise zijn zegje over kan doen. Het zou mooi zijn als we een bepaalde ondersteuning krijgen vanuit financieel oogpunt. Daar ligt vaak een obstakel als het gaat om zo’n samenwerkingsverband.

Samenwerken om talenten te helpen

In mijn ogen helpt het HPT om talenten verder te groeien. Door de ontwikkeling van een sporter van verschillende kanten te belichten, krijg je een veel vollediger beeld van de desbetreffende sporter. Bijvoorbeeld een sporter die zich niet goed kan concentreren tijdens wedstrijden. Concentratie is een mentaal aspect, dus maken we direct de koppeling met de sportpsycholoog. Echter zou het ook kunnen dat de sporter onvoldoende let op zijn voeding, waardoor hij/zij te weinig energie heeft om een wedstrijd te volbrengen. Op het moment dat je dat als HPT in kaart kunt brengen, kun je beter inspelen op de (onbewuste) behoeften van een sporter.

Het grootste voordeel van de vestiging van het HPT binnen het Talentencentrum is dat alles onder 1 dak is. Beetje cliché, maar wel waar. Een sporter is al genoeg onderweg en heeft soms moeite zijn planning rond te maken. Hoe fijn is het dan om na je fysio behandeling nog even een gesprek te hebben met je sportpsycholoog om vervolgens de gym in te gaan voor specifieke krachtoefeningen.