Hardlopen: de tips en tricks

 

 

 

 

De lente komt eraan en het hardlopen wordt weer veelvuldig opgepakt. Hardlopen is één van de meest populaire sporten die door mensen over de hele wereld wordt uitgevoerd. Vanuit huis vertrekken en een lekker rondje lopen. Het is snel, gemakkelijk en je bent er geen uren mee kwijt.

 

Hardlopen zorgt voor een hoop voordelen met betrekking tot de gezondheid. Het immuunsysteem verbetert, het vermindert de kans op hart- en vaatziekten, de spieren worden sterker, de mentale gezondheid verbetert en je voelt je fitter! Naast deze voordelen komen er ook veel blessures voor bij hardlopen. Beginnende hardlopers hebben een grotere kans op blessures. Er zijn namelijk 9,2 blessures per 1000 trainingsuren. De klachten houden gemiddeld acht tot tien weken aan. Maar waar moet je op letten om de kans op hardloopblessures te verkleinen?

Kies de goede hardloopschoenen!

Er zijn een aantal zaken van belang om verantwoord te starten met lopen en de kans op blessures te verkleinen. Om te beginnen met goed schoeisel. Wat zijn nu goede hardloopschoenen en waar moet je op letten bij het aanschaffen? Er is geen eenduidig antwoord te geven op wat nu goede hardloopschoenen zijn. Dit verschilt per persoon, omdat de lichaamsbouw ofwel de anatomie verschilt, de looptechniek anders is en iedereen een persoonlijk doel voor ogen heeft. Hierdoor is er dus ook een breed scala aan verschillende hardloopschoenen. Het is verstandig om je te laten adviseren bij een hardloopspeciaalzaak. Daar hebben ze de beste knowhow met betrekking tot schoeisel.

Gebruik een trainingsschema!

Naast het schoeisel is een goed trainingsschema van belang. Als beginnende hardloper is het belangrijk om de trainingen rustig op te bouwen. Luister naar je lichaam en ga niet te hard van stapel. Dit heeft te maken met de belasting die jij als loper aan kan. Wil je hier meer over weten? Lees onze vorige blog over belasting en belastbaarheid nog eens. Bekijk ook het beginnerschema onderaan deze blog!

Geef aandacht aan je herstel

Bij een verantwoord trainingsschema hoort ook herstel. Herstel kan op verschillende manieren vorm gegeven worden. Dit kan middels volledige rust, maar ook via een actief herstelprogramma. Met hersteltraining blijven we in beweging, maar vaak op een andere manier dan de hardlooptraining die je gewend bent. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, yoga, enzovoort.

Warm-up en Cool-down

Voorbereid beginnen aan de training is van essentieel belang. Vergeet daarom niet de warming- up. Met een warming-up maak je je lichaam klaar voor de inspanning die gaat komen. Je hartslag gaat omhoog, je bloed gaat sneller stromen, waardoor er meer zuurstof naar je spieren wordt vervoerd. De spieren functioneren beter en je lichaamstemperatuur gaat omhoog. Je lichaam maakt zich klaar voor de inspanning en dit verkleint de kans op blessures. Na de training is het belangrijk om op een rustiger tempo wat uit te lopen of nog een stukje te wandelen. De cooling-down is onder andere bedoeld om je lichaam weer te laten wennen aan het normale ritme, het verlagen van een eventuele hoge hartslag en het kan de verzuring in de spieren verminderen.

Vul aan met krachttraining

Als laatste bevat een goed hardloopschema ook krachtoefeningen. Dit wordt door veel hardlopers vergeten. Krachttraining zal je loopprestaties verbeteren, maar het zorgt bovendien voor blessurepreventie. Doordat je lichaam sterker wordt, kun je de schokbelasting van het hardlopen beter opvangen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de trainingsmogelijkheden bij onze collega-partner Aleco.

Weet je niet goed hoe te beginnen of heb je klachten door het hardlopen? Wacht dan niet te lang en trek aan de bel. De fysiotherapeuten van Jongmans-FysioSupport staan altijd voor je klaar!

Wees goed voorbereid en geniet van je hardloopavonturen!

(klik voor download)

Jongmans-Fysiosupport is verbonden aan het Talentencentrum Zuidwest Nederland als fysiotherapiepraktijk. Het is hun passie om de patiënt zo goed mogelijk van support te voorzien bij het realiseren van zijn / haar hulpvraag. Bij Jongmans-Fysiosupport weten we dat succes behaald wordt door de doeners. We geloven in een actieve aanpak en in het verleggen van grenzen.