Sportdiëtist
Voor de sporters die bij het Talentencentrum actief zijn, is Astrid een mooie toevoeging aan het team van experts. In 2018 heeft Astrid namelijk de opleiding voor sportdiëtetiek gedaan. Hier wist ze haar interesse voor sport en voeding te combineren. “Elke tak van sport is een ander soort inspanning – de één explosief, de ander juist langdurig. Dat maakt dat sport uniek is. Ik vind het super leuk om uit te puzzelen hoe iemand zijn voeding het beste kan inregelen.”
Brede expertises en specialisaties
Naast haar specialisatie in sportdiëtetiek heeft Astrid ook veel ervaring met andere voeding gerelateerde hulpvragen. Zo begeleid ze mensen naar een gezond gewicht, mensen met diabetes en het prikkelbaar darmsyndroom en met allergieën en intoleranties. “Ik heb veel ervaring met het FODMAP-dieet, maar zet dit alleen in als dit echt nodig is” vertelt Astrid. “Maar ook vind ik de combinatie van sporters en het prikkelbare darmsyndroom interessant, waarbij soms de inspanning de prikkel is en niet per se de voeding.”
Werkwijze
Astrid begint altijd met een intakegesprek om te achterhalen waar het probleem ligt, hoe iemand in elkaar zit en hoe diegene zijn of haar voeding indeelt. “Niet alleen de productkeuze is belangrijk, maar ook de timing en de hoeveelheid,” legt ze uit. Tijdens de intake maakt Astrid gebruik van een bio-impenantiemeting. “Op deze manier kan ik inschatten wat het vetpercentage en de vetvrije massa is, en berekenen wat de minimale energiebehoefte is van het lichaam, met activiteitsfactoren daarbij opgeteld,” vertelt ze. Op basis van deze gegevens stelt Astrid een persoonlijk voedingsadvies op, volledig afgestemd op de specifieke nutriëntenbehoefte van de persoon.
Hulpvragen
Mensen kunnen met uiteenlopende vragen bij Astrid terecht, variërend van darmklachten en maagzuur tot het plannen van maaltijden rondom trainingen of wedstrijden. “In het geval van sportvoeding, kan dit een kwestie van planning en timing zijn of bijvoorbeeld (spier)herstel,” legt Astrid uit. “Soms merken mensen dat hun prestatie achter blijft, terwijl ze hun best doen. Dat kan te maken hebben met hun voeding. Denk bijvoorbeeld aan het belang van voldoende eiwitten en koolhydraten voor een optimaal herstel. Het is echt een breed plaatje.”
Om het brede plaatje in kaart te brengen, kijkt Astrid niet alleen naar eiwitten, koolhydraten en calorieën, maar ook naar vitamines en mineralen. “Ik kijk echt of iemand volwaardig eet.” Op basis van deze uitgebreide analyse kan Astrid vervolgens bepalen wat er nodig is om de hulpvraag van de persoon zo goed mogelijk te beantwoorden.
Niet alleen voedingsspecifiek
Zoals benoemd kijkt Astrid altijd naar het bredere plaatje, dus niet alleen naar voeding: “Een voorbeeld is van een man met het prikkelbare darm syndroom,” vertelt ze. “Hij wilde graag het FODMAP-dieet volgen, omdat dit volgens de huisarts en Google de beste oplossing was. Toen ik zijn verhaal hoorde, bleek dat de klachten ontstonden sinds de rouwverwerking na het overlijden van zijn moeder.” Astrid kijkt niet alleen voedingsspecifiek, maar probeert in kaart te brengen wat er aan de hand is. “Stress en slechte slaap hebben namelijk ook invloed op dit soort klachten.” Daarom verwees ze de cliënt door naar een andere specialist, zodat hij de juiste ondersteuning op meerdere vlakken kon krijgen.
Vestiging binnen het Talentencentrum
Via Quirine Altorf, ook gevestigd binnen het Talentencentrum, is Astrid in contact gekomen met André de Klerk. Na de eerste gesprekken is er een overzicht gemaakt met de andere diëtisten. Zo is er duidelijkheid over wie welke indicaties oppakt en op welke manier er doorverwezen kan worden.
Om de week op dinsdag én iedere donderdagmiddag is Astrid aanwezig bij het Talentencentrum. Daarnaast is ze ook nog aanwezig bij andere fysiopraktijken, waar ze ook cliënten ontvangt. “Ik verwacht dat ik bij het Talentencentrum wel meer sporters ga zien, bij de andere praktijken is dat sporadisch en meer op recreatief niveau.”
Voor de komende tijd heeft Astrid nog geen verwachtingen. “Ik zal wel aan de slag moeten om wat naamsbekendheid te creëren.” Ze vindt het fijn dat er multidisciplinair gewerkt wordt. “Zo kan je doorverwijzen waar nodig en kan er makkelijk doorverwezen worden naar mij. Daarnaast is er hier echt behoefte aan sportdiëtetiek, wat het voor mij nog extra mooi maakt.”
Begeleiding in functie van prestaties
Voor de sporters die hier rondlopen geeft ze het volgende mee: “Ik kan heel veel kennis meegeven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze van mijn begeleiding leren en het zelf gaan doen, waarbij ze begrijpen wat de achterliggende gedachte is van het advies,” vertelt Astrid. “Uiteindelijk is alles in functie van het maximale uit hun training en uit hun voeding te halen, en de volgende prestatie nog beter te kunnen doen.”
Met de achterliggende gedachte om breed te kijken, houdt ze haar ogen open om te zien welke andere dingen mogelijk ook kunnen spelen.
Heb je interesse om in gesprek te gaan met Astrid? Op haar website staat een online inschrijftool waarmee je je makkelijk en snel kan inschrijven. Daarnaast is ze altijd tussendoor bereikbaar. “Ik help je graag met de hulpvragen die jij hebt!”
Voor vragen over vergoedingen, kosten en de voorwaarden kan je een kijkje nemen op de website van Voeding Anders: https://voedinganders.nl/vergoeding-en-kosten/