Diabetes en sporten

Sporten met diabetes is luisteren naar…

14 november is het wereld diabetes dag een dag waar we stil staan bij luisteren naar. Mooi thema zeker in de sport. Sporten met diabetes vraagt namelijk nogal wat luisteren naar.

Quirine Altorf, diëtiste bij TWB vertelt meer over dit onderwerp.

Heb je net de diagnose diabetes gekregen dan kom je direct in de malle molen terecht.

Luisteren naar…. wat de dokter je te vertellen heeft, vervolgens naar de praktijk ondersteuner van de huisarts of diabetes verpleegkundige en ook nog maar een bezoekje aan de dietist en pedicure.

Allemaal een stukje onderzoek, veel vragen en veel informatie voor je. Het vraagt van jezelf als diabeet nogal wat managementvaardigheden waar je in de loop van de tijd vat op krijgt.

Daarnaast is het bij diabetes natuurlijk luisteren naar… jezelf!

Wat vind ik hier nu allemaal van, herken ik mij in wat er verteld wordt, hoe voel ik me, welke emoties hebben invloed,  hoe zit het met mijn dromen in de sport, wat kan ik wel en niet met diabetes, kan ik nog wel vakantie vieren zoals ik dat wil zoals bergen beklimmen, skiën, duiken of lekker gaan raften in mijn vakantie. Hoe reageer ik op temperatuurwisselingen.

Wil ik ook luisteren naar lotgenoten en hun ervaringen?

Ook ik als sportdiëtist leer elke dag nog hoe belangrijk het is om te leren luisteren. Dat is niet alleen luisteren naar wat iemand letterlijk zegt maar ook met welke intentie, welke emotie en wat invloed heeft op hem of haar. Uiteindelijk is het belangrijkste om samen gericht aan de slag te gaan om diabetes niet je leven te laten te bepalen, maar om het één onderdeel van je leven te laten zijn. Luister naar de mogelijkheden en blijf zeker in beweging!

Als ik nu naar mijzelf luister, dan zegt een stemmetje in mij  “je blijft te vaag” vertel ze nu nog over:

  • hypo en hyper management met voeding
  • koolhydraatratio’s
  • wat te eten voor en tijdens trainingen
  • hoe herstel je met voeding als je niet teveel koolhydraten wil eten
  • zijn er supplementen nodig
  • hoe gaan we om met insuline en pompinstellingen
  • leg uit hoe het komt dat je bloedsuiker soms hoger na het sporten kan zijn dan ervoor
  • wat kun je eten op reisdagen , rustdagen, blessure periodes
  • hoe zit het met lichaamssamenstelling en diabetes
  • etc……

Ga ik lekker niet doen!

Luister vooral naar jezelf en heb je gericht vragen/doelen of kom je er qua voeding niet uit, maak gerust een afspraak. Ik ben regelmatig op dinsdag en vrijdag binnen het Talentencentrum op sportpark Vierhoeven te vinden en heb ik ook collega’s die je kunnen helpen bij diabetes.

Behoefte aan een afspraak of heb je een vraag? Bel naar het secretariaat TWB diëtisten 088-5602000 of mail naar qaltorf@twb.nl .

Nog meer lezen over diabetes en sporten, bekijk deze tips!