contact@tczwnl.nl
Gezonde leefstijl: een 10 voor appeltaart!
De succesformule
Sport als Inspiratie
+
Lifestyle & Coaching
Sport als Inspiratie
Lifestyle & Coaching
Wat is voor jou een 10?

Yes, woop woop!!!…. Ik mag (dankzij Vera Wisse) bij TCZWNL aan de slag. En wie had dat ooit verwacht. Ik sowieso niet. Ik had sowieso nooit verwacht dat ik sportdiëtist zou worden, maar ik had ook never nooit verwacht dat IK lichtelijk verslaafd aan sporten zou worden. En daarbij had ik mijn dyslexie ook niet vierwacht dat ik ooit zou bloggen :).

Toen ze vroegen of ik een blog wilde schrijven, zei ik uit enthousiasme “JA leuk”. Maar onderweg naar huis vanaf TCWNL kwamen er allerlei gedachten op ploppen. Gedachten dat ik het niet zou kunnen, waar moet ik dan over schrijven, maar ik kan helemaal niet goed Nederlands. En nog van alles waar ik jullie niet mee ga vermoeien. Maar toen kwam mijn mantra naar boven: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Thanks to you Pippi Langkous.

Even voorstellen

Ik zal me eerst voorstellen: Ik ben Andrea Rottier uit het bouwjaar 1984. Na mijn VMBO, ben ik MBO gaan doen. En aangezien ik nogal graag leer, ben ik HBO voeding en diëtetiek gaan doen in Nijmegen. De redenen: ik wilde graag mensen adviseren rondom een “gezonde” leefstijl. En aangezien ik zelf jarenlang moeite met mijn gewicht heb gehad wilde ik er alles van af weten. Inmiddels ben ik 10 jaar diëtist. Vele cliënten heb ik zien komen en gaan. En ik heb enorm veel geleerd afgelopen jaren. En het belangrijkste is toch wel dat wij, als diëtist, persoon gerichte adviezen geven.

Vaak, heel vaak, soms beetje erg TE vaak wordt er gevraagd aan mij: Andrea wat vind je hiervan. En dan komt de vraag: van een bepaald product, een nieuw soort dieet, een opmerking rondom een maag verkleinende operatie. Noem maar op. Of mensen geven ongevraagd advies als ik mijn appel op aan het eten ben: Yep, serieus, je leest het goed.

Het gaat om jou

Wat ik in al deze jaren vooral heb geleerd: kijk naar jezelf wat jij nodig hebt. Kijk niet naar een ander. Jij bent jij, jij hebt een eigen lijf die voedingsmiddelen nodig heeft, die bepaalde smaken ervaart, die misschien beweegt op zijn/haar manier, die bepaalde gewoonten heeft, die bepaalde talenten heeft, die soms ook bepaalde gedachten heeft over voeding. Jij bent jij. Wees hier trots op, en ga hiermee zorgvuldig om. Veel mensen beginnen bij mij: mijn partner eet dit of de buurvrouw eet dat. Daar hebben we samen niks aan. Jij zit bij mij, jij hebt een hulpvraag. En dat is de kracht van de diëtist. Wij, als diëtisten, stemmen af op jouw behoefte.

En dit geldt ook voor mij als leefstijlcoach. Iedereen is anders qua slapen, qua ritme of bewegen. Het gaat erom wat jou gelukkig maakt, wat jou een fijn gevoel geeft. En ik ben ervan overtuigd als je goed voor jezelf zorgt, en op bepaalde momenten een afgewogen keuze maakt. Is dit oké. Als jij een relatie hebt met eten, waarbij je het kan zien als je brandstof, genieten met je dierbare, lekker of soms minder lekker. Dat je kan bewegen op de manier waarop jij het graag doet, dat je kleding lekker zit, dat je velletje lekker goed zit, dat je kan leven zonder jezelf straffen of beperkingen op te leggen. Alles draait om balans.

Ga voor de 10!

Zonder schuldgevoel of andere nare gevoelens werk je dan toe naar een gezond eetpatroon. En daarbij probeer ik alle mensen die bij mij komen, iets te laten kiezen wat voor hun een 10 is. Waar heb jij het nou over Andrea…. Ja inderdaad wat is voor jouw nou een 10 waard qua tussendoortje, qua maaltijd, qua restaurant etc. Noem het maar op. Ga voor de 10. Niet voor minder. Jij bent een 10 waard en alleen jij zelf kan bepalen wat dit is. Voor mij raden jullie het vast wel, de appeltaart van mijn moeder is een 10. Geen andere taart kan hier aan tippen. En als ik 15 km of meer heb gerend kan ik en mag ik, als diëtist lekker smullen van mijn moeders appeltaart. En dit gebeurt ca. 4x per jaar, op een verjaardag. En dat durf ik gewoon oprecht met jullie te delen.

Denk is voor jezelf na: hoe is mijn relatie met voeding? Hoe lekker zit ik in mijn vel? En wat is voor mij nou echt een 10. Ik ben benieuwd.

Tot de volgende keer, blijf lekker in beweging. Waardeer jezelf en gun jezelf om lekker te bewegen.

Veel liefs Andrea

 

Leer meer over ons High Perfomance Team